10 januar 2007

Pomlad


Moj cyberdan je pripeljal do ene zanimive najdbe.... Za vse, ki bi vas zanimalo:


Vesna
Za nekatere le žensko ime, za druge pesniška sopomenka pomladi, za tretje poosebitev le-te... Beseda sama je praslovanska in pomeni pomlad, pojavla pa se v mnogih slovanskih jezikih: starocerkveni slovanščini, češčini, poljščini, ukrajinščini, ruščini. V latinščini za pomlad najedmo obliko ver, v sanskrtu vas-antas.
Etimološko raziskovanje pripelje so indoevropskega korena "aues", ki pomeni svetiti. Od tod nemara izhaja svetel, pozitiven značaj besede. Po mnenju nekaterih mitologov naj vesna sploh ne bi bila prava boginja. Povezujejo jo s kasnejšimi poosebitvami agrarnih obredih. Vendar pa je danes med ljudmi, če jih vprašate po starih slovanskih božanstvih, verjetno prav ona najbolj znana. In sicer kot boginja pomladi.
Morda ne bo nikoli natanko janso, kakšno je bilo njeno mesto v verovanju predkrščanskih ljudstev, a v njihovi zavesti je vsekakor bila. Če se poigramo z možnostjo, da je (bila) boginja pomladi, razcveta, življenja, lahko rečemo, da so jo nedvomno prikazovali (si jo zamišljali) kot lepo mlado dekle, odeto v svetle barve, pomladne cvetice in zelenje. V vseh kulturah boginjm plodnsti pripadata tudi bujno telo in dolgi lasje. Častile so jo predvsem mlade žene, se ji zaklinjale ter ji darovale. Prinašala jim je upanje, svetlobo, zavetje. Njej na čast so se ovile v obleko iz listja in cvetja ter pele in plesale. Pri tem so jih polivali z vodo, da bi bilo deževje obilnejše. Kot buditeljica, prinašalka pomladi je Vesna antipol Morane, boginje smrti, teme in zime. Vesna prinese zmago nad mrakom in hladom. Da bi pomagali pomladi in Morano čim prej pregnali, so na vzhodu zažigali lutko, ki je predstavljala to mračno božanstvo. Ponekod se izraz vesna uporablja za povsem drugačna bitja. Na Tolminskem so bile Vesne čarodejke. Morda so bile prvotno to služabnice boginje, ki so jo častile z različnimi obredi, sčasoma pa se je njihova podoba zameglila in so kasneje obveljale za čarodejke. Vesna se pojavlja tudi kot družabnica Vesnika, ki je sončni junak (podobno kot Kresnik in kasneje Zeleni Jurij). Naj je prebujanja pomladi "kriva" Vesna ali kdo drug..pomembno je le, da vsako leto spet pride, začne nov krog in novo življenje na temeljih starega.

2 komentarja:

VesnaG pravi ...

Juuu!!! Ku lepuuu!!! Ehm... a če zaplahutam s trepalnicami in prav lepo pogledam- A bi lahko tud jaz to prilimala na blogec (bi napisala, da sem dobila pri teb)? Ker če dam samo link in bom še kdaj dobila blog v papirni verziji, pol tega ne bo gor... pa je ful fajn.
No, če ti je v redu...če ne pa ni težav. Lepo se imej in več se smej... sej smo VESNE :)

Vesna S. pravi ...

Ma itak, da lahko limaš... :)